- Продуктивність. Повітроохолоджувач повинен забезпечити оптимальну швидкість охолодження, навіть при повному завантаженні, забираючи тепло, яке потрапляє всередину.
- Температура кипіння холодоагенту повинна мати невелику різницю з температурою навколишнього середовища, щоб зберігати необхідну вологість.
- Дальність потоку повітря, потрібно забезпечувати постійний рух повітря по всіх зонах сховища.
- Велика площа теплопровідної поверхні, оскільки температура кипіння холодоагенту повинна мати невелику різницю з температурою навколишнього середовища, щоб зберігати необхідну вологість;
- Коридорний пучок труб блоку теплообміну в яких відбувається випаровування холодоагента, що забезпечує мінімальний забір вологи з охолоджувальної атмосфери камери внаслідок мінімальних втрат тиску кипіння холодоагента;
- Вентилятори працюють на продув блоку теплообміну, щоб запобігти додатковому підігріву повітря всередині камери після продування через двигун вентилятора;
- Дефлектор, який забезпечує підйом потоку повітря до стелі, запобігає завітрюванню фруктів та овочів.
- Довжина попадання потоку повітря, щоб покрити максимальний простір сховища та забезпечити рівномірний розподіл повітря.
Повітроохолоджувачі для овочесховищ виконують важливу функцію, а саме, створюють умови для продовження терміну зберігання продуктів. Для зберігання фруктів та овочів необхідно підтримувати оптимальний температурний режим, рівень вологості та швидкість висушування. Вибираючи повітроохолоджувачі для фруктів і овочів, потрібно враховувати потребу продукту в додатковому зволоженні. Деякі виробники передбачили таку потребу і запропонували моделі, які максимально відповідають цим вимогам. Спеціалізовані охолоджувачі встановлюють теплообмінний блок більше, ніж у звичайних пристроїв, а швидкість подачі повітря - менше. Для забезпечення рівномірного розподілу повітря іноді використовують всмоктувальні вентилятори.
Умови зберігання овочів та фруктів у холодильних камерах
Фрукти та овочі особливі тим, що вони здатні поглинати кисень і повертати вуглекислий газ, виділяючи при цьому тепло та вологу. Цей процес називається транспірація. Враховуючи, що фрукт або овоч містить більше вологи, ніж довкілля, то й віддає він більше, ніж отримує. Внаслідок цього ми спостерігаємо усихання плода. Саме для того, щоб запобігти або максимально скоротити це явище, необхідні спеціальні повітроохолоджувачі для овочесховищ, які підтримують не тільки температуру, але і вологість повітря, зберігаючи при цьому товар.
Повітроохолоджувачі для фруктів та овочів: критерії вибору
Крім тепла, яке виділяють продукти, у холодильній камері є й інші джерела, наприклад: освітлення, тепло яке заходить зовні, коли камеру відкривають, людське тепло, яке виділяють співробітники складів та овочесховищ, та безліч інших джерел. Все це потрібно враховувати, вибираючи повітроохолоджувачі для овочесховищ.
Холодильна камера, в якій зберігаються овочі та фрукти, за розміром повинна мати оптимальне співвідношення сторін 3:2. Площа залежить від кількості продуктів та того, як налагоджена система циркуляції повітря. Висота штабелів повинна бути як мінімум, на 15% нижчою, ніж висота камери або приміщення, для правильних умов зберігання. В такому випадку, рекомендується використовувати повітронаправляючу систему охолодження.
Основні критерії вибору:
Повітроохолоджувачі для овочесховищ: особливості конструкції
Встановлюючи повітроохолоджувачі для овочесховищ, потрібно звертати увагу на розподіл повітря по всій площі приміщення. Повітря має рівномірно розподілятися, не залишаючи проміжків теплого повітря. Штабелі ящиків з продукцією – не повинні заважати потоку повітря, але й відстань від охолоджувача до них не повинна перевищувати 2,5 метра, інакше циркуляція повітря буде не рівномірною. При монтажі повітроохолоджувача важливо, щоб потоки не стикалися з перешкодами у вигляді балок або панелей, інакше продукти охолоджуватимуться нерівномірно, і буде складно досягти необхідної температури в цілому.
Конструктивні особливості повітроохолоджувачів для овочесховищ:
Усі ці фактори допоможуть забезпечити максимально тривалий термін зберігання продуктів. Вони враховуються не тільки при підборі повітроохолоджувачів, але і при їх розробці на виробництві.
Які застосовуються повітроохолоджувачі для овочесховищ
Вентилятори в повітроохолоджувачах бувають двох типів: напірні та витяжні. Якщо порівняти напірні та витяжні вентилятори в повітроохолоджувачах, при постійних вступних потоках і поверхні, можна зробити висновок, що напірні будуть вигіднішими. Якщо Твх – 2,5 С, а Твих – 0,5 С, то у випадку з напірними охолоджувачами вологість повітря вища на 1,5 %. Крім того, внаслідок невеликої різниці температур вхідного повітря та температури випаровування холодоагенту, сповільнюється процес усихання плодів усередині сховища. Тому для овочесховищ застосовуються повітроохолоджувачі з вентиляторами напірного типу.
Купити повітроохолоджувачі для фруктів та овочів компанії "ЕнергоХолод"
Компанія "ЕнергоХолод" пропонує повітроохолоджувачі для фруктів та овочів від таких виробників як: Guentner, GEA Kueba та LU-VE. Залежно від розмірів та типів камер та сховищ, можна підібрати різні моделі від цих брендів, деякі з них пропонують унікальні пристрої з додатковими функціями.
Для того, щоб отримати консультацію при підборі повітроохолоджувача для овочесховищ, звертайтеся до наших фахівців, які допоможуть підібрати потрібне та оформити замовлення.
Відповіді на поширені запитання
Навіщо в овочесховищах потрібна система вентиляції?
✅ Фрукти та овочі особливі тим, що вони виділяють тепло та вологу, не одержуючи вологи з атмосфери – усихають. Щоб запобігти цьому явищу, необхідні спеціальні повітроохолоджувачі для овочесховищ, які підтримують не тільки температуру, але і вологість повітря, зберігаючи при цьому товар.
Які вентилятори застосовуються в холодильній техніці для овочесховищ?
✅ Вентилятори поділяються на напірні та витяжні. Для овочесховищ частіше застосовуються повітроохолоджувачі з вентиляторами напірного типу, але все залежить від необхідних умов і параметрів камери.
Які установки найчастіше використовуються для охолодження овочевої продукції?
✅ На овочевих складах, де зберігається продукція, призначена для довшого зберігання, все частіше стали використовувати змішувальні установки, які закачують частково повітря зовні, і охолоджують його, проганяючи разом з повітрям з камери. Якщо повітря зовні й так має низьку температуру, його можна використовувати для охолодження зсередини.