Головною умовою існування будь-якої установи, пов'язаної зі сферою громадського харчування є правильне зберігання харчових продуктів. Кафе, ресторани, столові та фаст-фуди не зможуть досягти позитивної репутації, не маючи в розпорядженні професійної холодильної машини.
Більшість продуктів, які використовуються в закладах громадського харчування, передбачають зберігання в температурі, яка нижча за температуру навколишнього середовища. Стабільний мікроклімат гарантує свіжість продуктів та їх безпеку. Залежно від технічних параметрів холодильне обладнання може бути низькотемпературним та середньотемпературним.
За контроль температурного режиму в професійних холодильних системах відповідає холодильна машина - сукупність окремих механізмів і вузлів, сполучених між собою комунікаціями. Це - агрегат, що здатний створювати та підтримувати певний температурний режим. Принцип роботи холодильних машин заснований на комплексі процесів, що відбуваються всередині обладнання, який забезпечує безперервну роботу в заданому температурному режимі.
Процес охолодження в холодильній установці заснований на циклічності. У конструкцію агрегату входять наступні елементи:
Також не менш важливими складовими холодильної машини є:
Для повноцінної роботи холодильного обладнання необхідна наявність всіх перерахованих компонентів. Кожен з них виконує певну функцію, а разом вони утворюють ефективну систему охолодження. У разі справності конструктивних елементів, холодильна машина буде працювати ефективно й безперервно.
Холодильна машина являє собою складний механізм, всередині якого відбуваються циклічні процеси. Всі вузли з'єднані між собою герметичним трубопроводом, по якому рухається холодоагент. Завдяки здатності кипіти на низьких температурах, холодоагент забезпечує процес пароутворення шляхом відібрання тепла з середи, в якій розташовується теплообмінне обладнання.
Принцип роботи холодильної установки ґрунтується на циклічному проходженні таких процесів:
Ефективність циклу охолодження оцінюється за допомогою ККД (коефіцієнт корисної дії) і ТКЕ (коефіцієнт термодинамічної ефективності). Коефіцієнт ефективності розраховується як співвідношення тепловмісту охолоджуючої рідини у випарнику до зміни тепловмісту цієї рідини в процесі стиснення.
Підбір холодильної машини - це відповідальне завдання, в процесі якого необхідно враховувати безліч факторів і нюансів. Доцільно звернутися до компетентних професіоналів, здатних обрати оптимальне обладнання з урахуванням технічних параметрів та особливостей сфери використання установки.