Харчові продукти вимагають суворого температурного режиму, до них висувається безліч жорстких вимог та критеріїв. Це контролюється відповідними органами і структурами, тому власник торгової точки в першу чергу повинен подбати про питання холодильного обладнання. Будь-які найменші відхилення від норм тягнуть за собою серйозні наслідки. При неправильному режимі зберігання продукти швидко втрачають свіжість і навіть стають непридатними до вживання.
Для підтримки свіжості та придатності продуктів до вживання використовується конкретний температурний режим їх зберігання. Термін придатності продовольства залежить від складу. Всі терміни і рекомендації щодо розміщення продукції вказані на упаковці до неї. Дані вимоги є обов'язковими для виконання, і продавець зобов'язаний контролювати це. Якщо ж продукти виготовляються в кулінарних цехах супермаркетів або місць громадського харчування, їх терміни придатності розраховуються методом відповідності нормам для компонентів, що входять до їх складу.
Тільки правильне зберігання харчових продуктів здатне забезпечити їх свіжість і належну якість. В іншому випадку, товари зіпсуються передчасно, і їх доведеться ліквідувати.
Слідувати запропонованим правилами зберігання продуктів харчування необхідно по ряду причин. Бактерії та інші мікроорганізми здатні швидко розмножуватися в певному середовищі, яке є сприятливим для них. Якщо товар зберігається неправильно, ці бактерії розвиваються і стають небезпечними для людини. Навіть якщо спочатку зовнішній вигляд продуктів залишається презентабельним, покупець може отримати отруєння від їх вживання. Продавець відповідно зазнає фінансових збитків та отримає безліч скарг від споживачів.
До питання зберігання товарів слід ставитися вкрай серйозно, адже від цього залежить репутація закладу та навіть його існування. Для кожної групи продовольства існують певні правила, з якими можна ознайомитися в наказі Міністерства економіки з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами».
Будь-які харчові продукти повинні мати супровідну документацію від постачальника, в якій вказані дати виготовлення, номера партій, терміни та рекомендації щодо зберігання, а також офіційний висновок про їх безпеку для людини. Якісні показники продукції повинні перевірятися виробником до моменту поставки її на торговельну точку. Також важливо брати до уваги метод доставки товарів від постачальника до торговельної точки, адже багато продуктів потребують перевезення у строгому температурному режимі в спеціалізованому транспорті з морозильними камерами.
Кількість та обсяг холодильних камер точки реалізації повинні відповідати кількості торгового запасу, тобто весь товар повинен поміститися в обладнання. Для торгових точок, що реалізують харчові продукти, заборонено зберігати товари в наступних місцях:
Категорично заборонено продавати товари, термін придатності яких закінчився.
Повинні зберігатися в температурному режимі не менше + 6 ° С з вологістю повітря 75%. Зберігати й транспортувати товари необхідно в спеціальних контейнерах і шафах. Заборонено перевозити та зберігати хлібобулочні вироби насипом в ящиках чи іншій тарі.
Терміни реалізації продукції залежать від її складу та інших особливостей, і можуть варіюватися від 16 годин (дрібні вироби вагою до 200г) до 36 годин (для житнього хліба). Після закінчення терміну придатності товари заборонені до реалізації.
Повинні зберігатися при температурі до + 18 ° С і вологості до 75%. Винятком є торти й тістечка, яким необхідний температурний режим не більше + 5 ° С. Кондитерські вироби, що продаються на вагу, зберігаються в тарі виробника, тістечка й торти - в охолоджуваних вітринах. Забороняється реалізація залишків виробів, а також крихт.
Повинні зберігатися в сухому і чистому місці в температурному режимі до + 20 ° С і вологості до 70%. Коли крупи, макарони, борошно та інші сипкі вироби надходять в торговельну точку від постачальника, вони перевіряються за зовнішнім виглядом. У мішках і пакетах не повинно бути грудочок, слідів бруду або вологи.
Рекомендований температурний режим для м'яса - не вище + 8 ° С, а іноді - не вище + 6 ° С. При приході товар повинен бути промаркований із зазначенням дати виробництва, а також супроводжуватися сертифікатом від ветеринарного контролю. Не є придатним до реалізації м'ясо, що має сумнівний зовнішній вигляд або запах.
Молоко та молочні продукти зберігаються при температурі до + 6 ° С. Для транспортування товарів повинні використовуватися спеціально обладнані автомобілі. Не допускається реалізація молокопродуктів з сумнівним запахом, кольором або домішками. Терміни реалізації продуктів вказуються на маркуванні та повинні бути строго дотримані.
Оптимальний температурний режим для зберігання живої риби - + 11-15 ° С з умовою використання спеціального акваріума з охолодженою водою. Заморожені рибні туші зберігаються в охолоджуваних прилавках, попередньо очищені від льоду.
Безалкогольні напої повинні зберігатися при температурі до + 20 ° С і вологості до 75%. Нефільтроване пиво зберігається в бочках або пляшках при температурі від +5 до + 12 ° С. Для фільтрованого пастеризованого пива підходить температурний режим до + 20 ° С. Не допускаються до реалізації напої, що мають осад або сумнівний запах, не властивий певному напою. Кожна пляшка повинна бути промаркована виробником.
Оскільки кулінарні вироби мають найкоротший термін придатності, їх слід реалізовувати своєчасно. Терміни реалізації обчислюються не в тижнях або місяцях, а в годинах. Зберігають кулінарію в середньотемпературних холодильниках.
Перш ніж робити закупівлю товарного запасу, слід забезпечити торгову точку обладнанням для зберігання. Спочатку необхідно вивчити всі нормативи та вимоги до розміщення всіх товарів з асортименту, після чого закуповувати холодильне та морозильне обладнання.
Сьогодні придбати професійне обладнання для розміщення продуктів харчування не складно. Залежно від особливостей певних товарів і умов їх зберігання можна підібрати оптимальне обладнання з найбільш підходящими технічними параметрами.
Найчастіше для зберігання харчових продуктів необхідні наступні агрегати:
Ідеальний варіант для розміщення товарного запасу на складах або в розподільних центрах. Залежно від обсягу існують такі типи камер:
Крім іншого, холодильні камери розрізняються габаритами, методикою монтажу та підтримуваним температурним режимом.
Оптимальна для короткочасного розміщення продукції з обмеженим терміном придатності. Залежно від конструктивних особливостей бувають:
Холодильні шафи відмінно підходять для демонстрації товарів, за що й цінуються серед підприємців. Устаткування може мати різні розміри, форми та набір опцій.
Підходить для зберігання замороженої продукції (риби, м’яса, напівфабрикатів, овочів і фруктів). Устаткування працює виключно на низькому температурному режимі.
Створена для швидкої заморозки продукції без застосування льоду. У деяких випадках звичайного зберігання в холодильнику або морозильнику може не вистачити, через що товари втрачають свої властивості та стають непридатними до вживання. Метод шокового замороження дозволяє зберегти первозданні властивості харчових продуктів на довгий час.
Дане обладнання призначене для розміщення, зберігання та демонстрації різних продуктів: круп, напоїв, консервів, солодощів та інших товарів, які можна зберігати при кімнатній температурі. Стелажі не є холодильним обладнанням, проте не менш важливі в оснащенні торгових точок. Стелажі бувають різних розмірів та форм, вони багатофункціональні та модульні.
Для оснащення торгових точок існує величезна кількість обладнання, яке відрізняється високою функціональністю, універсальністю та простотою експлуатації. Власнику підприємства досить знати свій асортимент та умови його розміщення, а підібрати обладнання не складе труднощів.